Gränssättning: Att stödja en vän
- COGNITIVELIT
- 17 mars
- 2 min läsning
Om någon ständigt pratar om sina problem med dig, eller du ständigt lever i oro, kan det bero på att du tillåter det – ofta av välvilja. Priset för att alltid finnas till för andra är ofta personlig uppoffring och bristande egenvård. Om du inte trivs med att vara den personen, är det dags att sätta en gräns.
Initialt kan det uppstå obehag och ångest att sätta gränser, det beror inte på att du gör något fel. Ibland finns en självuppfattning kring att vara en empatisk person som alltid ställer upp för andra. Det skapar ångest att inte leva upp till denna självbild, genom att ibland säga nej. Det är som träningsvärk, din kropp är inte van vid att säga nej. Ibland finns en förhoppning om att själv ha en lyssnande vän och rädsla för att mista en vän. En riktig vän förstår att en relation bör vara jämlik och att även du behöver sätta vissa gränser för att må bra. Ibland har din vän mått dåligt länge. En kris kan över tid övergå i depression, med behov av ett professionellt stöd för en förändring.
Konsten att sätta en gräns
Visa att du bryr dig, men på ett sätt som bryter det negativa mönstret gärna med humor & nya perspektiv. Det är viktigt att din vän får vara del av problemlösningen då detta stärker individens tilltro till den egna förmågan att skapa en förändring. Istället för att säga "Det löser sig" ,"Det är inte så farligt". Så kan du exempelvis säga: "Jag ser hur fantastisk du är, ska vi brainstorma lösningar istället?".
Ge stöd men våga ta en paus och avsätt tid för samtal. Du kan exempelvis säga "Jag finns för dig och jag vill gärna lyssna, kan vi göra detta vid detta tillfälle, just nu är jag själv trött/ behöver jag göra.... jag vill verkligen kunna ge dig min fulla uppmärksamhet".
Involvera din vän i att göra något aktivt för att komma bort från negativa tankar. Visa omtanke, men var ärlig. Du kan säga: "Jag finns här för att hjälpa dig hitta vägar framåt, men jag kan inte bara lyssna om och om igen, det gör oss båda illa, ska vi försöka göra det "här" som du brukar tycka om/ ta en promenad".
Det kan ta tid för din vän att utveckla en ny rutin och det kan uppstå ett initialt motstånd mot förändring.
En kris kan över tid övergå i depression, med behov av ett professionellt stöd för en förändring. Att säga nej handlar inte om att vara hård, utan om att skydda din egen energi & självrespekt. Kom ihåg att ha ditt eget välmående i fokus. Gör saker så att du själv mår bra & har energi kvar för dig. Om inte du mår bra, så finns inte heller orken kvar att finnas där för någon annan i längden.

Comments